Het Business Model Canvas: De fundering voor jouw product, dienst of bedrijf.

26 mei 2023

Een concreet businessmodel vormt de fundering van een succesvolle start voor elk bedrijf, idee of product. Maar hoe breng je jouw bedrijfsconcept op een gestructureerde en overzichtelijke manier in kaart? Dat is waar het Business Model Canvas om de hoek komt kijken.

Het Business Model Canvas is een krachtig visueel instrument dat (startende) ondernemers helpt bij het begrijpen, analyseren en optimaliseren van hun bedrijfsmodel. Het biedt een gestructureerd kader om alle belangrijke elementen van jouw idee, product of bedrijf in kaart te brengen. Het stelt je in staat om de waardepropositie, klantsegmenten, kanalen, inkomstenstromen en andere cruciale aspecten van jouw onderneming te definiëren en te visualiseren. Door het invullen van het canvas krijg je een duidelijk beeld van hoe jouw bedrijf functioneert en waar de kansen en uitdagingen liggen.

Bij SmartHub Incubator Industry (SHII) speelt het Business Model Canvas daarom een centrale rol in de start van ons ondersteuningsprogramma voor startende ondernemers in de maakindustrie. We geloven dat een sterk businessmodel de basis legt voor succes en groei, en daarom moedigen we ondernemers aan om dit instrument te omarmen en te gebruiken als een leidraad op hun weg naar succes.

In dit artikel duiken we dieper in op het Business Model Canvas, welke voordelen het biedt en hoe SHII jou kan begeleiden bij het invullen en optimaliseren van jouw businessmodel. 

Business Model Canvas SHII-Template

De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas.

Het Business Model Canvas bestaat uit negen essentiële bouwstenen die samen een holistisch beeld geven van jouw bedrijfsmodel. Elke bouwsteen vertegenwoordigt een belangrijk aspect van jouw onderneming. Laten we even kijken naar de betekenis van elke bouwsteen:

 1. Waardepropositie:
  Centraal in het Business Model Canvas staat de waardepropositie. Dit beschrijft de unieke waarde en voordelen die jouw producten of diensten bieden aan jouw klanten. Het gaat hier om het begrijpen van de redenen waarom klanten voor jouw product zouden kiezen in vergelijking met alternatieven op de markt.
 2. Klantsegmenten:
  Dit verwijst naar de specifieke groepen mensen of organisaties die je wilt bereiken en bedienen met jouw producten of diensten, je doelgroep. Het identificeren van jouw klantsegmenten helpt je bij het begrijpen van de behoeften, problemen en wensen van jouw doelgroep, zodat je gerichte marketing- en verkoopinspanningen kunt leveren.
 3. Kanalen:
  Dit verwijst naar de manieren waarop je jouw producten of diensten (waardepropositie) bij jouw klanten (klantsegmenten) onder de aandacht brengt. Je kanalen staan daarom ook samen met je klantrelaties tussen deze twee blokken op het Business Model Canvas. Kanalen kunnen verschillende vormen aannemen, zoals fysieke winkels, online platforms, distributeurs of partnerschappen. Het is belangrijk om de meest effectieve en efficiënte kanalen te identificeren om jouw klanten te bereiken en waarde te leveren.
 4. Klantrelaties:
  Dit gaat over het opbouwen en onderhouden van sterke relaties met jouw klanten. Het omvat aspecten zoals klantenservice, klantondersteuning, klantgerichte communicatie en andere activiteiten die bijdragen aan een positieve klantbeleving en loyaliteit. Je geeft hier antwoord op de vraag. Op welke manier bouw en onderhoud jij relaties met je klanten?
 5. Key activiteiten:
  Dit verwijst naar de belangrijkste activiteiten die je moet uitvoeren om waarde te leveren aan jouw klanten en jouw bedrijf draaiende te houden. Het kan betrekking hebben op productontwikkeling, productie, marketing, verkoop, klantenservice en andere kernactiviteiten die cruciaal zijn voor jouw succes.
 6. Key partners:
  Je key partners zijn de strategische partnerschappen en samenwerkingen die jouw bedrijf versterken. Het kan gaan om belangrijke leveranciers, distributeurs, co-makers, joint ventures of andere partners die bijdragen aan het vergroten van jouw waardepropositie, het bereiken van nieuwe markten of het versterken van jouw operationele capaciteiten.
 7. Key resources:
  Deze bouwsteen gaat over de essentiële middelen die nodig zijn om jouw bedrijfsmodel te laten functioneren. Het omvat fysieke middelen zoals apparatuur, technologie en infrastructuur, maar ook immateriële middelen zoals intellectueel eigendom, merkwaarde en menselijk kapitaal.
 8. Kostenstructuur:
  Onderin het Business Model Canvas vind je de kostenstructuur en inkomstenstromen. Deze twee blokken vertellen je eigenlijk op welke manier het geld het bedrijf uitgaat en weer binnenkomt. De kostenstructuur verwijst naar alle kosten die gepaard gaan met het runnen van jouw bedrijf. Het omvat zowel vaste kosten (bijv. huur, salarissen) als variabele kosten (bijv. grondstoffen, marketinguitgaven). Een goed inzicht in jouw kostenstructuur helpt je bij het beheren en optimaliseren van jouw uitgaven.
 9. Inkomstenstromen:
  De inkomstenstromen gaan over de verschillende bronnen van inkomsten die jouw bedrijf genereert. Het kan bestaan uit directe verkoop van producten of diensten, abonnementsmodellen, advertentie-inkomsten of andere vormen van inkomstenstromen. Het is belangrijk om duidelijkheid te hebben over hoe je geld verdient en welke waarde je daarvoor levert.

Wat betekent het Business Model Canvas voor jou?

Het Business Model Canvas brengt dus alle belangrijke elementen van een bedrijf op een visuele manier in kaart. Het stelt je daarmee in staat om de onderlinge relaties tussen de belangrijkste elementen van je idee, product of bedrijf zichtbaar te maken. Het canvas fungeert als een instrument dat de complexiteit van een bedrijfsmodel vereenvoudigt en in een overzichtelijke structuur weergeeft.

Wanneer je het Business Model Canvas hebt ingevuld kun je gemakkelijk experimenteren en aanpassingen maken. Door een wijziging aan te brengen in een van de bouwstenen, kan je direct zien wat voor invloed dit heeft op andere aspecten van het bedrijfsmodel. Dit stelt je in staat om snel te itereren, verschillende scenario’s te verkennen en de impact van verschillende strategische beslissingen te evalueren. Je kunt daarnaast de sterke en zwakke punten van een bedrijf identificeren, kansen en bedreigingen in de markt ontdekken en strategieën ontwikkelen om je concurrentievoordeel te versterken.

Het is daarom logisch dat het Business Model Canvas een centrale rol speelt in een van de eerste stappen van ons traject. We gebruiken het BMC als een krachtig instrument om startende ondernemers te begeleiden. Onze ervaren coaches kunnen je helpen bij het invullen van het canvas. Wil je meer weten over ons traject en hoe wij startende ondernemers helpen versneld uit te groeien tot succesvolle bedrijven in de maakindustrie? Lees dan ons artikel: Een vliegende start naar succes: Van product naar winstgevend bedrijf met SHII coaching.

Ben jij al nieuwsgierig naar wat wij voor jouw idee, product of bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. 

Copyright 2024 SmartHub Incubator Industry | Alle rechten voorbehouden Disclaimer