Het verhaal van Tibach

De nieuwe, effectieve methode voor het bestrijden van de Japanse duizendknoop

Tibach bestaat uit een team van zeven slimme techneuten en engineers. Samen hebben zij een nieuwe, milieuvriendelijke en gepatenteerde methode ontwikkeld om de Japanse Duizendknoop te bestrijden.

De Japanse Duizendknoop is een van de grootste bedreigingen voor onze infrastructuur en natuur. Zo bijvoorbeeld ook in de gemeente Oude IJsselstreek waar de plant groeit op sportpark IJsselweide. De duizendknoop overwoekert langzaam maar zeker dit mooie stukje natuur. De plant groeit met gemak door asfalt en beton. Hierbij worden kademuren en gebouwen letterlijk gesloopt. De gemeente Oud IJsselstreek gaf bij Tibach in 2020 aan dat zij geen mogelijkheden hebben om deze plant te bestrijden. Er was tot nu toe namelijk nog geen behandeling die de plant in een keer verdelgt. Voor Tibach een mooie uitdaging om mee aan de slag te gaan.

Vanuit verschillende perspectieven heeft Tibach het probleem onderzocht. Uiteindelijk hebben zij een methode ontwikkelt waarbij deze plant wordt bestreden door deze ter plekke te bevriezen. Vrieslansen worden tot 1 meter diep in de bodem aangebracht. Vervolgens wordt hier in een gesloten systeem koelvloeistof doorheen gepompt en daalt de temperatuur tot -35ºC.

Tibach heeft zich in april 2021 aangesloten bij de SmartHub Incubator Industry. De techniek stond er namelijk maar ze konden wel wat hulp gebruiken rondom het succesvol implementeren van de techniek in de markt. In eerste instantie hebben wij Tibach geholpen met hun businessplan. Daarnaast hebben wij Tibach in contact gebracht met een van onze partners waar uiteindelijk ook de eerste machine aan verkocht is.

De visie van Tibach is om eerst een landelijke dekking te garanderen voor deze koudebehandeling. Daarna willen zij het concept internationaal uitrollen. Met name in Engeland en Frankrijk zien zij grote kansen. Nieuwe bewoners krijgen hier namelijk geen hypotheek op een woning als er op dit perceel duizendknoop aanwezig is.

Copyright 2024 SmartHub Incubator Industry | Alle rechten voorbehouden Disclaimer